Menü Bezárás

Orvosi szolgáltatás áfája

Kedves Ágnes! Közfinanszírozott állami kórháznak számlázok orvosi szolgáltatást jelenleg KATA-ban (ügyelet, néha nappali munka). A kérdésem, hogy lehet-e tárgyi adómentes az ilyesfajta humán-egészségügyi szolgáltatás? Ha igen, hogyan alakulnának az adók és járulékok? Tényleg korlátlan bevételig ÁFA mentes? Köszönöm.

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Gábor!

  85. § (1) bekezdése értelmében mentes az áfa alól:

  c) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás, amelyet humán-egészségügyi – ideértve természetgyógyászatot is – tevékenységet végző – ilyen minőségében – teljesít;

  A 85. § (3) paragrafusban foglalt feltételeknek megfelelve:

  “Abban az esetben, ha az (1) és (2) bekezdésben meghatározott valamely tevékenység

  a) gyakorlását jogszabály – ide nem értve az önkormányzati rendeletet – hatósági engedélyhez (a tevékenységi kör gyakorlásához szükséges engedélyhez) köti, a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy, szervezet az engedély birtokában és annak alapján végezze tevékenységét;

  b) képesítéshez kötött, és jogszabály – ide nem értve az önkormányzati rendeletet – kivételt nem tesz, a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy, szervezet javára tevékenykedők között legalább 1 olyan természetes személy legyen, aki a jogszabályokban foglalt képesítési követelményeknek igazolt módon megfelel.”

  Tehát, ha orvosi szolgáltatást nyújtasz, és rendelkezel az ehhez előírt minden képesítéssel és tevékenység végzésééhez szükséges engedéllyel, akkor ez a tevékenység “tárgyi mentes”, hivatalos nevén mentes az áfa alól a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel.

  Ennek az ÁFA mentességnek csak annyiban van jelentősége, hogy amikor kiállítod a számládat, akkor se kell rajta áfát feltüntetned, ha meghaladtad az alanyi áfa mentesség 12 millió Ft-os határát, amit gondolom hogy választottál alapból a KATA-hoz. Egyéb adózási és járulék szabályok ugyanazok.

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Tóth Éva

  Kedves Ági! Én szeretnék idős embert ápolni a saját otthonában, hogyan tudnám ezt meg tenni hivatalos formában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük