Menü Bezárás

Ruházati webshop milyen vállalkozási formában

Kedves Ágnes! Van főállásom és mellette szeretnék indítani egy ruházati webshopot a garázsból. 🙂 Úgy gondolom, hogy később nagyon fog menni, de egyelőre cél lenne a lassú felfuttatás és a költségek minimalizálása. Alapvetően Ausztriából, Olaszországból, Angliából (ami ugye már nem EU) hoznék be ruhákat és értékesíteném Magyarországon. Később talán az EU-ban is. Nagyon keveredik bennem a különböző választási lehetőségek mix-sze: – BT vagy EV esetleg KKT? Úgy tudom, hogy kvázi az EV a legolcsóbb, de jár még más előnnyel is? Talán a számlán valamennyire komolytalan az XY EV, de nem tudom, hogy emiatt megéri-e több pénzt áldozni egy BT-re vagy KKT-ra? – alanyi adómentes vagy sem (nem pontosan értem, hogyan kell ezt elképzelni, mert nyilván versenyelőny lenne, ha valaki ÁFA nélkül tudna üzemeltetni egy webshopot) – esetleg KATA? Tehát a kérdés komplex. A fentieket figyelembe véve hogyan indítaná el a vállalkozást? Természetesen több kérdés árát is megéri a válasz nekem! 🙂 Köszönettel: PA

1 Comment

 1. Pap Ágnes

  Kedves Kérdező!

  Úgy látom még pontosításra szorul a vállalkozási elképzelése, így nem lehet még az optimális adózási módot megtalálni.

  Ennyi információ alapján én az egyéni vállalkozást választanám. Amiatt szerintem ne aggódjon, hogy az egyéni vállalkozás miatt komolytalannak tűnik, nem hiszem, hogy a vásárló azért nem vesz majd meg egy ruhadarabot, mert a számlát egyéni vállalkozó állítja ki.

  Ha csak magánszemélyeknek értékesít majd a webshop akkor lehet a KATA-s egyéni vállalkozó és általányadózó egyéni vállalkozás is, ahol a kiskereskedelmi tevékenységre nagyon kedvező a költségáltalány.
  Hogy a kettő közül inkább melyik legyen, azt elég eldönteni, amikor kezdi a tevékenységet, és akkorra bizonyára több információ lesz, ami alapján eldönthető, hogy melyiket éri meg jobban.

  Általában ameddig csak lehetséges megéri alanyi adómentesnek lenni, ha nem várható olyan gyors felfutás, hogy hamar elérné az alanyi mentesség határát, ami jelenleg évi 12M Ft arányos része.

  Az alanyi áfa mentesség lényege röviden az, hogy amikor eladja a terméket, nem számít fel áfát a vevőnek, cserében ha a beszerzéseken volt áfa, akkor azt nem is tudja levonni. Ez azért jó, mert egy jól működő rendszerben az eladási ár magasabb, mint a beszerzési ár, és a kettő közötti különbségre eső rész áfa tartalma megmarad a kereskedőnek.

  Az EU-s és EU-n kívüli beszerzéseknél arra majd figyelni kell, hogy ha azokat netto módon, áfa megfizetése nélkül szerezte be, akkor ezt az áfa részt be kell vallani, majd fizetni a NAV-nak.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük