Menü Bezárás

Saját készítésű termékek árusításának adózása

Szeretnék alkalomszerűen nyugdíj /öregségi/mellett az általam kézimunkával készített hajcsattok, hajgumik, hajpántok, díszpárnák árusításával foglalkozni. Nem rendszeresen piacokon, vásárokon. Az a kérdésem, hogy van-e lehetőségem adószámos magánszemélyként 7-es adószámmal ezt végezni, milyen tevékenységi kört kellene megjelölni, hogy megfeleljen a NAV elvárásainak.
Válaszát tisztelettel köszönöm:Csikós Lajosné

8 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Csikós Lajosné!

  Igen, ez a tevékenység végezhető adószámos magánszemélyként. Az adószámos magánszemélyek az “Önálló vállalkozások tevékenységi jegyzéke”, úgy nevezett ÖVTJ-kódok alapján adják meg a tevékenységüket.
  Esetedben ezt a kettőt mindenképp felvenném:
  139901-Máshová nem sorolt egyéb textiltermékek gyártása
  479904-üzleten kívüli kiskereskedelem

  Pap Ágnes
  Adótanácsadó

 2. Felföldi Mónika

  Tisztelt Tanácsadó!
  Érdeklődnék, hogy kézműves dolgokkal foglalkozom, hajráf hajpánt, horgolás, bonbon csokrok készítése, harisnya virágok készítése, gyesen vagyok a legkisebbemmel és utána főállású anya leszek (már ha akkor még lesz ilyen) hogyan tudnám úgy folytatni ezt hogy hivatalos legyen, mert szeretném a termékeim értékesíteni,és a NAV se piszkáljon.
  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel
  Mónika

 3. Halmi Ágnes

  Tisztelt Tanácsadó !

  Napi 4 órában fogok bébiszitterkedni és szeretném hivatalos vállalkozási formában végezni . Ennek mi a módja. Milyen övek számon kell bejelentenem, illetve végzettség szükséges e hozzá? Egészségügyi végzettséggel rendelkezem. Szabadidőmben ésszerűsítéssel és harisnyavirág készítéssel foglalkozom. Ezeket az interneten szeretném értékesíteni . Ennek milyen ötvj számot kell bejelölnöm. Mehet a két tevékenység egy vállalkozás alatt és milyen fizetési kötelezettségek terhelnének. Várom válaszát. Köszönöm Ági

 4. Perjési Bettina

  Üdvözlöm
  Kérdésem lenne hogy harisnyavirág készítéséhez milyen övtj-kodót lehet használni és árúsításához mi szükséges!?

  • Tomozi Anett

   Szia Bettina!

   Segítenél nekem, hogy végül milyen övtj-kódon megy a harisnyavirág?

   Köszönöm!

 5. Mihaleczki Ildikó

  Kedves Bettina!
  Olyan kérdésem lenne hogy az esetem az hogy 8 órás bejelentett munkaviszonyom van de hobbi szinten horgolok figurákat táskákat fülmelegítőket
  Ehhez keresek övtj számot illetve hogy ezt tudom e eladni adószámos magánszemélyként ? Illetve postázhatom -e csomagot?
  Köszönöm a válaszodat!

 6. Adrienn Kerekes

  Kedves Pap Ágnes,

  Hasonló hozzászólásom, kérdésem lenne a fenti témában. Szeretnék horgolt ajándék/dísztárgyakat eladni Etsy-n keresztül, ami a hobbimhoz kötődik, már ha lesz, aki megveszi. Csak amennyi megmarad az ajándékozások után. Adószámos magánszemélyként szeretném végezni ezt. Az lenne a kérdésem, mert már legalább 1 éve keresem a választ hasztalanul, hiába vagyok szakmabeli, hogy milyen ÖVTJ v. TEÁOR kódot javasolnál erre? Én több mindent is néztem, többek között a 4791-et, de annak van egyfajta üzletszerűség “szaga” a kereskedelem szótól, annak ellenére, hogy ez csak teljesen alkalomszerű lenne. Magára a készítésre pedig egyáltalán nem találtam megfelelőt, mert a legtöbb népi és iparművészet témában van.

  Köszönöm előre is a segítséged,
  Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük