Menü Bezárás

Svájcból származó jövedelem magyarországi munkavégzés esetén

Svájcból származó jövedelem után, Magyarországról való munkavévégzés eseten (alkalmazott és egyéni vállalkozóként, online, részben személyesen) hol kell adózni (csak Mo. szja ?)

1 Comment

 1. Pap Ágnes

  Kedves Kérdező!

  Ha a munkavégzés fizikailag Magyarországon történik, akkor a magyar szabályok szerint kell adózni magánszemélyként és vállalkozóként is. Ha Magyarországról dolgozol online, az is magyarországi munkavégzésnek számít.

  Ha egy svájci cég alkalmazottjaként dolgozol Magyarországról, akkor ennek a cégnek elvileg be kellene Magyarországon jelentkeznie, mint munkáltatónak és ugyanúgy bevallásokat benyújtani, bérszámfejteni a béredet, mint egy magyar cégnek. A külföldi cégek ezt általában nem szokták megtenni, a törvény ebben az esetben ezt a kötelezettséget áthárítja rád. Így a béralku során ezzel is érdemes számolni.

  Tehát neked kell bejelenteni ilyenkor a foglalkoztatásodat a NAV-nak, bevallást beküldeni a foglalkoztatásodról, megfizetni a céget terhelő adókat, járulékokat és a saját egyéni adódat, járulékaidat is. Tehát nem csak szja-t kell fizetned, hanem a béred után:

  A cég helyett:
  13% szociális hozzájárulás

  Saját adód:
  15% SZJA
  18,5% társadalombiztosítási hozzájárulás

  Ha egyéni vállalkozóként dolgozol itthonról svájci cégnek, akkor azon belül a választott adózási formádtól, a jövedelem kivét módjától, a konkrét tevékenyégtől, és az esetlegesen további egyéb foglalkoztatásodtól függ az adózásod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük