Menü Bezárás

Személygépkocsi áfa levonása

Fiamnak kell segítenem a számvitelben.Ö egy mérnök-spec. szakértő-megbzások alapján dolgozik különböző cégeknek, és egyéneknek is . Számla ás ÁFA köteles a munkája.A közelmultban kellett személy gépkocsit cserélnie, ami a munkájához nélkülözhetetlen. Az autókereskedő beszámította régi magánkocsiját készpénzként. Továbbá havi részletekben kell az új gk.-t törleszteni.Amit “előlegként” . ÁFát is tartalmazó számlával.Kérdésem: Elszámolhatók a részletek folyó bevételei terhére költségként, Levonható felszámitott ÁFA is ? Az eszközt befejezetlen beruházásként kell-e nyilvántartani a z “előlegek” végső futamideéig ? hogyan könyvelendő ?és lehetséges-e az elszámolás így ? Egyébként fiam pénztárkönyv vezetésre kötelezett. Kérem segítségedet ! Köszönöm: Juci mama

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Juci mama!

  A kérdésből nem derül ki nekem, hogy a fia egyéni vállalkozó vagy valamilyen céges formában tevékenykedik-e. A személygépkocsi vásárlása valószínűleg zárt végű pénzügyi lízing lehet, de konkrétan ez sem szerepel a kérdésben.

  A zárt végű pénzügyi lízing könyvelési lépéseit itt megtalálja egyszeres és kettős könyvvitel esetén is:
  http://online.kpr.hu/t/penzugyi-lizing-zart-vegu.php

  A személygépkocsi céges beszerzésekor, hogy az áfa szinte sohasem vonható le. Ez alól a szabály alól nagyon kevés speciális kivétel van, pl. taxi szolgáltatás. Így szerintem itt sem vonható le.

  Továbbá érdemes tudni: ha a cégre/vállalkozásra vásárolt személygépkocsit a magánszemély nem céges célra is használja, akkor cégautó adót kell fizetni. A magánutak és céges utak elkülönítésére szolgál az útnyilvántartás, amit akkor is vezetni kell, ha egyáltalán nincs magán út.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük