Menü Bezárás

Személyi jövedelemadó bevallás önellenőrzése

Hajnalka 2012-06-06 at 10:30 #

Kedves Ágnes!

Van egy olyan problémám, hogy önellenőrzést kell benyújtanom mert rosszul lett kiszámolva az adó (több lett a visszaigényelhető mint amennyi valójában). Ezzel kapcsolatban több kérdésem is lenne. Az önellenőrzést megcsinálom úgy, hogy a nyomtatványkitöltőben X-et teszek az önellenőrzéshez majd kitöltöm a bevallást a helyes adatokkal? Ha a vissza igényléshez már nem kell X-et tenni mert már egyszer benyújtottam, akkor azt mindenképp kifizetik és nekem a különbözetet kell visszafizetni a NAV-nak? Valamint, ha nekem kell visszafizetni akkor azt hogyan tehetem meg? Utalással vagy kérnem kell csekket? Remélem, hogy érthetően le tudtam írni, hogy mi a baj. Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel:

Hajnalka

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Hajnalka!

  Úgy veszem ki a soraidból, hogy az szja bevallás önellenőrzése eredményeként neked még pótlólagos adó fizetési kötelezettséged fog keletkezni.

  Ha fizetendő adókülönbözetet állapítasz meg az önellenőrzési bevallásodban, akkor a bevallás benyújtásával egy időben esedékes az adókülönbözet és az önellenőrzési pótlék megfizetése.

  A belső Apeh-os pénzmozgások nem tudom, hogy zajlanak. De könnyen lehet, hogy neked már elutalták a pénzt, mire feldolgoznák az önellenőrzésedet, így nem valószínű, hogy figyelembe tudnák venni az utalásnál.

  Ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy ezt az összeget neked külön be kell fizetned. Az a legegyszerűbb, ha elutalod a pénzt az szja-s bankszámla számra. A közlemény rovatba add meg az adóazonosító jeledet. Akár csekket is kérhetsz, de az szerintem külön macera.

  Én a helyedbe megvárnám, amíg megérkezik a túlfizetés kiutalása, és utána csinálnám meg az önellenőrzést, ami persze nem szabályos, mert elvileg a hiba feltárásától számított 15 napon belül kellene az önellenőrzést benyújtani.

  De így biztos nem fog ide-oda kavarogni a pénz a rendszerben.

  Ami az X-et illeti a kiutalás rovatnál, ha nyomtatvány engedi, hogy oda tedd, akkor rakd be, ha nem engedi, akkor ne.

  Tuti nem fogod kétszer megkapni a pénzt.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Barbara

  2011 évi SZJA bevallással kapcsolatba lenne kérdésem.
  kérdés, hogy nyugdíj mellett dolgozó is igénybeveheti az adójóváírást??Nem haladta meg a jövedelme azt a bizonyos összeghatárt.Sajnos a bevallásba nem lett beírva, azonban ha igénybeveheti önellenőrizném.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük