Adószámos magánszemély

27 jún

Kedves Ágnes!

40 órás főállás mellett adószámmal rendlekzedő magánszemélyként végzek tevékenységet, természettudományi kutatás címen egy tanulmány összeállításában segítettem. Az lenne a kérdésem, hogy járulék és adófizetési kötelezettségeim vannak, illetve a kifizetőnek milyen levonáss kötelezettségei vannak? Akkor is kell fizetnem a 27%-os EHO-t ha egyébként van 40 órás főállásom? (illetve mitől függ, hogy kelle-e fizetnem EHO-t?) A bevétel 90%-át tekintem jövedelemnek.
Köszönettel: S. Viktor

5 hozzászólás to “Adószámos magánszemély”

 1. PapAgi 2012-06-28 at 13:06 #

  Kedves Viktor!

  A 27% EHO-t nem Te, hanem akitől a jövedelmet kapod.

  A szellemi terméknek felhasználási szerződés keretében felhasználóra való átruházását alapvetően nem terhelik járulékok.

  Tehát azt kell megnézni, hogy a szerződésed szerint a szellemi termékedet veszik-e meg vagy munkadíjat kapsz.
  Gyakori ennek a kettőnek a kombinációja.

  A munkadíj rész után kell járulékot fizetni, a szellemi termék rész tán nem kell.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Plózer Tamás 2012-07-21 at 10:28 #

  Kedves Ágnes!

  Pszichológus vagyok és szeretnék tanácsadással foglalkozni magánszemélyek részére. Azt gondoltam, hogy ezt a tevékenységet adószámos magánszemélyként tudom majd folytatni. Ha jól értelmezem a járulékot a foglalkoztató, kifizető vonja le és fizeti meg. Ebben az esetben gondolom nem a magánszemély fogja megfizetni, ha nem én saját magam után. Mint adószámos magánszemélyt milyen járulék és adófizetési kötelezettség terhel?

  Segítségét előre is köszönve:

  P. Tamás

  • F.Brigitta 2012-08-29 at 08:39 #

   Hasonló kérdésem lenne. Adószámos magánszemélyként magánszemélyeknek számlázok. A 16%-os adó fizetése egyértelmű. De milyen járulék fizetési kötelezettségem van ha a jövedelem meghaladja a minimálbér 30%át, és milyen ha nem?

   • PapAgi 2013-04-12 at 20:37 #

    Kérlek, olvasd át a kérdezés feltételeit és itt tedd fel a kérdésedet az oldal alján található adatlapon: http://www.adoreceptek.hu

  • PapAgi 2013-04-12 at 20:37 #

   Kérlek, olvasd át a kérdezés feltételeit és itt tedd fel a kérdésedet az oldal alján található adatlapon: http://www.adoreceptek.hu

Kérdezz/szólj hozzá!