Menü Bezárás

Szja

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám nyugdíjas a társasházban ahol lakik 3 évvel ezelőtt megkérte az egyik szívbeteg lakó hogy a lépcsőház takarítását végezze el helyette mert ő nem tudja megcsinálni a betegsége miatt, ezt szivességből anya meg is csinálta, ennek ugye híre ment és egy lakógyűlésen megkérték a lakók anyukámat hogy akkor vállalja el a takarítást és hozzájárulnak a költségeihez (víz, tisztitószer, a lépcsőházba a függöny megvétele, megvarratása) ezért a lakók most havonta 500ft-ot adnak anyának, már aki fizeti mert van aki nem. Azt beszélték meg annak idején hogy a havonta fentmaradó összeg “adományként” vagy ajándékként legyen az anyáé. Most az egyik nemrég költözött lakó feljelentette anyát a NAV-nál hogy adóköteles tevékenysége után nem fizet adót, voltak kint a NAV-tól beszéltek 2 lakóval akik elmondták hogy 500fT-ot fizetnek és hogy anya ezzel szivességet tesz nekik hogy ezt csinálja. Most kaptunk a NAV tól egy levelet amelyben beidézik anyut meghalgatásra és be kell mutatnia a vállalkozásával kapcsolatos minden papírját. Mivel szóbeli megállapodás történt így ennek nincs dokumentációja. A blokkokat amit vásárláskor a tisztítószerekről és egyéb szükséges dolgokról kapott nem őrizte meg (nem is kérték tőle soha a lakók)
A lakók készítettek egy nyilatkozatot amiben leírták hogy a takarítással kapcsolatos költségekhez járulnak hozzá és a fent maradó pénzösszeget
adományként (ajándékként) adták anyának.
A kérdésem az lenne hogy kellett volna anyának adóbevallást készítenie? és ha igen ennek elmulasztásáért milyen birságra számíthat.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Lipcseiné
email: pandamama@citromail.hu

2 Comments

 1. PapAgi

  Ez nagyon durva sztori!!! Hogy milyen kicsinyesek bírnak lenni az emberek!!!

  A privát, nem szakmai véleményem az, hogy ez nem jövedelem, és nem is kell adózni utána. Én se vallom be, ha barátnőm megkér, hogy vásároljak már be neki, ad rá pénzt!!! Miért kéne???

  Hány lakás van egyáltalán? Mennyi pénz ez összesen havonta? Mennyi lehetett a költség és a maga a munkadíj?

  A.) verzió
  Amit szerintem az édesanyjának mondania kellene: nincs vállalkozása, a lakók megkérték, hogy szívességből vegye meg a tisztító szereket, végezze el a feladatokat. Egy lakótól havonta max. 200 Ft volt, amit a “munkavégzésért” kapott, gyakorlatilag csak a visszajárót nem adta vissza. Nincs itt semmiféle jövedelem.

  B.) verzió
  A társasháznak kellett volna vele megbízási szerződést kötni a feladatok elvégzésére, abban meghatározni a díjazását, és a társasháznak kellett volna elvégezni a bérszámfejtést, stb.

  C.) verzió
  Ő külön külön a magánszemélyekkel állapodott meg a takarítási munkák elvégzésére, ami ún. háztartási alkalmazottként a takarításban segédkezett. Ez a jövedelem adómentes. Az őt foglalkoztató magánszemélyeknek volt bejelentési kötelezettsége, így ezek a magánszemélyek mulasztottak.

  Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a vége, egy jó érzésű hivatalnok szerintem nem büntetné meg az édesanyját.

  Pap Ágnes

  • lipcseiné

   Kedves Ági!
   Köszi a tanácsot azt hiszem hogy az 1 változat a jó.
   A dolog pikantériája hogy az édesanyám testvérének a lánya összejött a feljelentő férjével! a viszony kitudódott és mivel a mi rokonunk és mi nem szóltunk neki arról hogy a férjének szeretője van így most ez a “bosszú” hogy feljelentett anyát.
   Majd megírom hogy mi lett a végkifejlet.
   Üdvözlettel: Lipcseiné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük