Menü Bezárás

Szja fizetés örökölt ingatlan esetém

Férjem tavaly június 29-én meghalt. Van egy közös lakásunk, 50%-ban az enyém, a hitelt is közösen vettük fel rá. Most megörököltem a másik felét, a Férjem részét is. A kérdésem az, hogy erre is vonatkozik-e, hogy, ha 5 éven belül eladom, akkor 15% adót kell befizetnem utána? Gondolom, ha igen, akkor “csak” a Férjemtōl megörökölt rész után kell adóznom. Válaszát előre is köszönöm.

1 Comment

 1. Pap Ágnes

  Kedves Kérdező!

  Nem írta, hogy mikor szerezték meg eredetileg az ingatlant. Feltételezem, hogy több, mint 5 éve. Ebben az esetben az Ön részének az eladásakor nem keletketik SZJA fizetési kötelezettség (15%).

  Az örökléssel megszerzett ingatlanrész szerzési ideje 2023. Ha ez a rész értékesítésre kerül 5 éven belül, akkor ott keletkezhet SZJA fizetési kötelezettség.

  Gyakori félreértés, hogy ilyenkor az adó alapja nem a teljes eladási ár, hanem a szerzéskori érték (hagyatéki érték+egyéb költségek) és az eladási ár közötti különbség, vagyis csak a nyereség.

  Ha 5 éven belül kerül értékesítésre a lakás, akkor az adó alapja -amire rá kell számolni a 15%-ot- folyamatosan csökken az 5 év alatt az alábbiak szerint:

  100 százaléka a szerzés évében és az azt követő évben;
  90 százaléka a szerzés évét követő második évben;
  60 százaléka a szerzés évét követő harmadik évben;
  30 százaléka a szerzés évét követő negyedik évben;
  0 százaléka a szerzés évét követő ötödik és további évben

  Vagyis ha 2024-ben adja el a lakást, akkor még az örökölt részre eső nyereség a 15%-os SZJA alapja. Ha 2025-ben, akkor már csak az az örököltr észre eső nyereség 90%-a az adó alapja, és így tovább.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük