Menü Bezárás

Támogatás továbbszámlázása áfásan vagy áfa nélkül

Kft. Önkormányzat tulajdonában lévö épületeket üzemeltet. Az épületek áramszámlái a Kft. nevére jönnek, melyeket továbbszámláz az önkormányzat felé. Az áramszámlában pénzeszközök címen adó nélküli tételek vannak feltüntetve (pl. Szénipari támogatás), mely tètelekre továbbszámlázáskor rátette az áfát. A számlát önkormányzat nem fogadja el, és kéri a pénzeszközök áfa nélküli továbbszámlázását. Kinek van igaza, és miért? Kft. milyen jogszabályra hivatkozhat?

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Itt találsz egy részletes szakmai cikket jogszabályi hivatkozásokkal, ami pont ezzel a témával foglalkozik:
  http://ado.hu/rovatok/ado/mikent-kell-meghatarozni-az-afa-alapjat

  Számodra a lényeg belőle:

  “Az Áfatörvény 65. §-ának szabálya értelmében az ellenértéknek minősülő, valamint az árat közvetlenül befolyásoló támogatásokat szintén teljesítés ellenértékeként, azaz áfaalapként kell kezelni, tehát a megfelelő áfamértékkel kell számlázni az ilyen összegeket. Azokban az esetekben azonban, amikor klasszikus támogatási összeget kap az adóalany, a támogatás nem ellenérték, így áfakötelezettség sem terheli.

  Az, hogy egy támogatásnak nevezett összeget mikor kell ellenértéknek tekinteni – és ezért számlázni – az áfa rendszerében, csak a konkrét támogatási szerződés tartalmának vizsgálatával mondható meg. Az tehát, hogy egy adott juttatás az általános forgalmi adó rendszerében támogatásnak minősül-e avagy sem, mindig egyedileg ítélendő meg.

  Alapvetően elmondható, hogy abban az esetben beszélhetünk támogatásról, ha a juttatás körülményeiből, az összes dokumentumokból megállapítható, hogy a juttató nem vár el konkrét eredményt a juttatásban részesülőtől, azaz nem meghatározott terméket vagy adott szolgáltatást rendel meg tőle.”

  Tehát tovább kell vizsgálni, hogy pontosan milyen támogatásról van szó, arról mit mond az áfa tv.

  Javaslom, ha megoldható, akkor a jövőben érkezzenek a számlák az önkormányzat nevére, és akkor elkerülhető a továbbszámlázás problémája.

  Pap Ágnes
  adószakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük