Menü Bezárás

Tevékenységből kivont tárgyieszköz áfája

Tisztelt Szakértő hölgy!
Egyéni vállalkozó 1998-ban vett egy zöldséges pavilont,ami után az ÁFÁ-t akkor visszakérte.Időközben ÁFA mentes lett.A tevékenységét meg akarja szüntetni.ÁFA bevallást kell -e adni.Mi alapján számoljuk ki a bevétel ÁFÁ-t?
Megszüntetheti-e a vállalkozást,ha nem sikerül az eladás?
Értékcsökkenés is el lett számolva.Ha végképp nem sikerül az értékesítés, a bontás is szóba kerül.Ez esetben ezek a költségek elszámolhatók-e?
Bevallásnál hogy kerül elszámolásra?
Köszönöm a gyors válaszadás reményében
Tisztelettel:
Kiss Katalin

A pavilont már árusítja,de nem sok sikerrel.
Megszüntetheti -e a tevékenységét,ha nem tudja eladni a pavilont?
Ha végképp nem sikerül az értékesítés,akkor le akarja bontatni.Ez esetben,a bontási költségeket is el lehet számolni?A könyvelésben,bevallásban a pavilon maradványértéke mennyi lesz?

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Katalin!

  A tárgyi eszközöknél van az áfa figyelési szabály (Áfa tv. 135-136 § ), aminek kb. az a lényege, hogy ha egy eszközt, aminek levonták az áfáját, később áfa mentes tevékenységhez használják vagy eladják, akkor korrigálni kell a korábban levont áfát.

  Eszerint a pavilon áfájának a sorsát nem most kellene rendezni, hanem folyamatosan, évente kellett volna, amikor már áfa mentes tevékenységhez kezdte használni a vállalkozó.

  Azt nézném meg, hogy mikortól alanyi mentes a vállalkozó, és hogy az akkor hatályos áfa tv szerint vonatkozott-e rá a figyelési szabály vagy sem. Innen göngyölíteném fel, hogy mikor mennyi áfát kellett volna megfizetni. Ha ez megvan, akkor kezdenék el gondolkodni, hogy ezzel most jelenleg mit csináljak.

  A bontás költsége szerintem simán elszámolható. A maradvány érték annyi lesz, amennyiért a bontott anyagot el tudja adni.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Horváthné Vécsi Ildikó

  Tisztelt Cím!

  Egy egyéni vállalkozó 2010-ben vásárolt egy ingatlant 3 millió Ft-ért melyet a 1053-as szja bevallásában egy összegben ktsg-ként elszámolt. Azonban most ki szeretné vonni a vállalkozásából. A saját tulajdonába maradna az ingatlan. Milyen összegben vonhatja ki és az SZJA bevallás mely sorában kell szerepeltetni? Önálló tevékenységből származó bevétel vagy vállalkozásból kivont jövedelem vagy valami más? Segítségét előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük