Menü Bezárás

Termőföld érékesítés adózása

Tisztelt Pap Ágnes!
2014 nov hónapban eladtam a nevemen bejegyzett termőföldet, amit év elején Édesanyám ajándékozott a nevemre.

A termőföld közös osztatlan területen volt, 3 tulajdonossal.1. helyrajzi számmal Két tulajdonos eladta földjét a 3-ik tulajdonosnak, aki addig is bérelte a területet. Így megszűnt a közös osztatlan, 1 tulajdonosé lett aki családi gazdálkodó, ( regisztrációs számmal ellátott) a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja.

A földet tehát elővásárlási joggal rendelkező, személy vette meg és megszűnt a közös osztatlan is, . Azt szeretném kérdezni az eladási ár: 1936900 ft után van -e adózási kötelezettségem, és ha igen mennyi? Hogyha nincs, nem is kell feltüntetni a bevallásba, sem, és választhatom az egyszerűsitett adozási formát is?

Köszönöm,

János

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves János!

  A termőföld értékesítés adómentes, ha az birtok összevonási céllal történik.

  Hogy mi minősül birtokösszevonásnak, arra a törvény ezt írja:

  “a birtok-összevonási cél akkor valósul meg, ha az átruházás eredményeként már az ügyletet megelőzően is a vevő tulajdonában álló termőföld és az ügyletben megvásárolt termőföld – a település közigazgatási határától függetlenül – egymással szomszédossá válik. Az egy naptári éven belül megkötött és ezen időtartamon belül az ingatlanügyi hatósághoz benyújtott ingatlan adásvételi szerződések hatását együttesen kell vizsgáim. Szomszédos termőföldeknek minősülnek azok a földrészletek is, amelyeket önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna választ el.”

  Arról kérnék egy NAV állásfoglalást, hogy konkrétan az Ön esete birtok összevonásnak minősül-e. Én nem tudom eldönteni a törvény szövege alapján. Mert az tény, hogy nem szomszédosak lettek a termőföldek, ha szó szerint vesszük a törvény szövegét. A józan paraszt ész meg azt mondja, hogy persze, hogy birtokösszevonás történt.

  Ha birtok összevonás történt, akkor nem kell szja-t fizetni. Ha nem történt birtok összevonás, akkor pedig van adófizetési kötelezettség.

  Ha az eset birtokösszevonásnak minősül, akkor az adómentességhez kell még rendelkeznie a vevő közjegyző által készített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalt nyilatkozatával, amely tartalmazza a vevő természetes azonosító adatait, adóazonosító jelét, valamint a vevő kötelezettség-vállalását arra vonatkozóan, hogy tényleg birtok összevonás történt. Ezt a nyilatkozatot 2020 végéig meg kell őrizni.

  A valótlan tartalmú nyilatkozat miatt keletkező adóhiányt és jogkövetkezményeit a vevő viseli.

  Ezért a vevő helyében én nem valószínű, hogy nyilatkoznék ilyesmiket az eladónak. De ha van nyilatkozat, akkor az eladónak nem kell szja-t fizetnie.

  Szerintem szja mentesség esetén sem lehet egyszerűsített adómegállapítást kérni, de ennek nem néztem konkrétan utána.

  Ha nincs mentesség, akkor az adó alapja az eladási ár és a bekerülési ár különbsége.Ezt ki kell számolni, hogy mennyi.

  Ajándékozás esetén a szerzés kori ár az, ami után az ajándékozási illetéket megfizetted.

  Ha nem kellett illetéket fizetni (azt hiszem kellett volna, de ennek most nem néztem külön utána) akkor az eladási ár 75%-a az adóalap.

  Az adó mértéke 16%.

  Pap Ágnes
  adószakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük