Menü Bezárás

Terület alapú támogatás öröklése, adózása

Tisztelt Pap Ágnes!

Szeretném a segítségét kérni öröklés adózásával kapcsolatban. Átalányadózó egyéni vállalkozó vagyok.
Édesanyám két éve meghalt, és én örököltem többek között az “a további ingó vagyontárgyakat”.
2014-ben édesanyám örököseként 200.000 Ft alatti területalapú támogatást utaltak át részemre. ( Még anyukám igényelte a saját nevére, és csak a hagyatéki végzés bemutatása után fizették ki. A határozatban utaltak rá, hogy örökség címén, de mint magánszemély regisztrálnom kellett az MVH-nál, hogy átutalhassák.)
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt az összeget egyéb bevételként kell-e bevallanom, vagy mint örökölt ingó vagyon adó és illetékmentes, így a bevallásban sem kell feltüntetnem.

Kértünk állásfoglalást, ezt a választ kaptuk: Amennyiben a szóban forgó támogatás az örökség részét képezi, akkor a 2014. évi személyi jövedelemadó bevallásban az adómentes bevételt szerepeltetni nem kell.

Ha az előzőekkel szemben az egységes területalapú támogatás már nem része a hagyatéknak, akkor a megszerzett összeg az Szja tv. alapján önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik.

Ezt az összeget akkor én most minek tekintsem?

Válaszát előre is köszönöm:
Anna

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Anna!

  Messziről, látatlanban én sem tudok konkrétumot mondani.
  De szerintem a józan paraszt ész segíthet az ügyben:

  Ez a területalapú támogatás alapvetően adóköteles bevétel. Ha az édesanyád záró adóbevallásában (amit az adóhivatal elkészített) ez az összeg szerepel, és az adó megfizetésre került utána, akkor neked ez a pénz az örökséged részét képezi és nem kell utána pluszban adóznod.

  Ha az édesanyád záró adóbevallásában ez a tétel nem szerepe, vagyis ő ezt a pénzt még nem adózta le, akkor pedig nem része a hagyatéknak és neked kell adóznod utána.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Rita

  Kedves Ági!

  Óvónőként dolgozom főállásban ,teljes munkaidőben ,határozatlan idejű kinevezéssel.Nyáron szeretnék csillám tetoválással illetve homokképek készítésével foglalkozni rendezvényeken, strandon. Kérdésem,hogy milyen lehetőségeim lennének erre adózási szempontból.Hol és milyen engedélyeket kellene beszereznem hozzá?
  válaszát előre is köszönöm.

  Rita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük