Menü Bezárás

Többlethasználati díj

T. Adószakértő!

Van egy osztatlan közös tulajdonban lévő családi házam. Az ingatlant teljes mértékben a másik tulajdonos használja. Számomra a bíróság megítélt 15000 Ft/hó többlethasználati díjat.
Kérdésem, hogy kell-e ebből adóznom, ha igen, milyen mértékben? Ha nem kell adóznom, a bevallásban szerepeltetnem kell valamilyen formában?

Előre is köszönöm válaszát.

Tóth Erzsébet

10 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Erzsébet!

  A volt házastársadtól kapod a többlethasználati díjat?

  Üdv,

  Pap Ágnes

  • Tórh Erzsébet

   Tisztelt Ágnes!

   Ez a szüleim háza volt. Édesanyám részét örököltem több mint 10 éve. Édesapám lakott a teljes ingatlanban, amíg ki nem derült, hogy rákos. Halála előtt 3 hónappal kötött öröklési szerződést egy (nem minősítem milyen) “hölggyel” a tulajdonrészére. Ez az ő döntése volt, elfogadtam. Számomra semmilyen formában nem volt, és nincs is biztosítva a tulajdonrészem használata, stb. Ezen már túl vagyunk, jogerős ítélet született a többlethasználati díjról.
   Ezért szeretném tudni, hogy kell-e ezután adóznom, stb.

   Köszönettel
   Tóth Erzsébet

   • PapAgi

    Kedves Erzsébet!

    Ezzel a többlethasználati díjjal új fogalmat tanultam tőled, de mindenképpen utána akartam járni, hogy hogyan kell ezt a tételt kezelni, kikért jó pár szakértő véleményét is.

    Az lett a végső álláspont, hogy ez adóköteles tétel. Egyéb jövedelemnek számít, ami után 16% szja (esetleg adóalap kiegészítés) és 27% eho-t kell megfizetni.
    Ez így elég magas adóteher. Biztos, ami biztos kérnék a helyedben egy adóhatósági állásfoglalást, hátha mást mondanak. A más, az neked csak kedvezőbb lehet.

    Üdv,

    Pap Ágnes
    adótanácsadó

 2. Gór Norbert

  Üdvözlöm.
  Feleségem és családja kizárt a közösen épített ingatlanunkból.
  Erről tanúk vannak és rendőrségi jegyzőkönyv is készülsz.
  Jelenleg folyik a vagyonközösség megosztása.
  Kérhetek-e többlethasználati díjat?

  • PapAgi

   Kedves Norbert!

   A többlethasználati díjat bíróság állapítja meg. Így egy ügyvédhez kell fordulnod, hogy ezt tud kérvényezni. Illetve az ügyvéd fogja tudni megmondani, hogy ennek mi a menete, mi kell az eljárás megindításához.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adószakértő

 3. F.Juhász Imre

  Tisztelt szakértő
  A kérdésem a következő lenne.
  Nemrég meghalt az édesanyánk, aki az apánk külön vagyonából származó családi házban lakott mint haszon élvező.Vele lakott születése óta az öcsém is aki már el múlt 37-éves is.Munka helye nincs és nem is volt. Otthoni alkalmi munkákat vállalt,ebből élt és a gondozási segélyből amit édesanyánk után igényelt az önkormányzattól.Ennek mértéke 26.500-Ft, + a meg spórolt albérleti díjj,amit nem kellett kifizetnie máshol (már 11-éve)mivel én csak 26-éves koromig laktam otthon,+ az igy meg meg keresett adó mentes jövedelem.Most kérem hogy eggyezünk meg és fizessen ki,de Ő arra hivatkozik hogy nem tud ki fizetni ,hitelt pedig nem vesz fel (rendszeres jövedelem híjján nem is kapna)költözzek oda ha akarok (jól tudja hogy nem fogok)Kérdésem a következő lenne.Kérhetek -e többlet használati díjjat,innentől fogva,mivel van egy ingatlanom 50-50%-ban,de az egészet Ő használja mert oszthatatlan, és nekem nem az ingatlanra van szükségem hanem az árára.Tisztelettel……………..
  ………………………………Imre

  • PapAgi

   Kedves Imre!

   A többlethasználati díjat a bíróság állapítja meg. Ebben ügyvéd tud segíteni, hogy technikailag hogy kérheted a megállapítását.

   De a leírtak alapján nem látom, hogyan tudna téged majd kifizetni a testvéred, ha megállapítják neked a többlethasználati díjat, ha nincs semmi jövedelme.

   Nem lehetne esetleg eladni a házat, és osztozni az áron?

   Üdv,

   Pap Ágnes

   • F Juhász Zoltán

    kedves bátyám ezt jol le irtad mert valoban ápolásin voltam édesanyánkal és valoban havi 26500ft ért és valoban nem volt munka helyem mivel igy nagyon nehéz valakit ápolni ha nem vagyunk mellette,csak arrol feledkezel meg hogy evvel az ápolással aminek az összege már emlitett evvel én kockáztattam a jövömet a nyugdijjamat és igy teljes életet sem tudtam élni,arrol is meg feledkezel hogy ez az ápolás neked semmibe nem került mert azt sem kérdezted meg édes anyánktol hogy van kell e neki valami vagy fáj e valami,arrol is el feledkezel hogy te teljes élet éltél velem szembe mivel ebböl az összagböl mi tagadás nem igen lehet meg élni de arrol is el feledkezel mi van ha én ezt nem csinálom akkor neked kellett volna roluk gondoskodni de igy ez neked egy filléredbe nem került akkor miért is nekem kellene itt még töblet használati dijat fizetni?evvel szemben te pont annyit kaptál mint jo magam ebböl az ingatlanbol,és arrol is meg feledkezel hogy én nem ide vok be jelentkezve mert van egy saját ingatlanom ebbe az ingatlanba te viszon ide vagy be jelentkezve tehát akkor ki nek is kellene ezt a töblethasználat dijat meg fizetni na ugye?de nekem nem kell mert ha a szeretetet nem tudsz adni akkor a pénzed sem kell.köszönöm .

    • PapAgi

     Kedves Imre!

     Annál többet nem tudok mondani, mint amit már írtam. Ez az ügy nem adótanácsadót kíván, hanem ügyvédet.

     Pap Ágnes
     adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük