Menü Bezárás

Végkielégítés bérszámfjtése

Kedves Adószakértő!

Segítségét szeretném kérni az alábbi problémám megoldására:

A közigazgatásban dolgoztam több, mint 33 évig, majd 2011. november 30-ával, munkáltatói felmentéssel megszűnt a jogviszonyom. 2011. december 1-jétől rokkantsági nyugdíjat, majd (más néven) rehabilitációs ellátást állapított meg számomra az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság. 8 havi végkielégítésre lettem volna jogosult közszolgálati jogviszonyom utolsó napján, de a volt munkáltatóm azt nem volt hajlandó kifizetni, ezért bírósághoz fordultam.

A bíróság első, és másodfokon is jogosnak ítélte a kérelmem, ezért a volt munkáltatóm 2012. november 28-án kifizette számomra a végkielégítést annak késedelmi kamataival együtt.

Évek óta magam készítettem az éves adóbevallásokat valamennyi magánszemély családtagom számára, természetesen a sajátomat is. Azonban a munkáltatóm, és a kiadott igazolásain szereplő számadatok nem egyeznek a NAV honlapján letölthető adóbevallási program adataival. Megkeresésemre nem tudtak segítséget nyújtani.

A végkielégítés bruttó összege 2.750.400 Ft volt, az összevont adóalap 2.931.354 Ft, ebből a kifizetéskor 10 % nyugdíjjárulékot, 3 % pénzbeni, 4 % természetbeni egészségbiztosítási, 1,5 % munkavállalói/munkaerőpiaci járulékot, valamint 469.017 Ft szja előleget vontak le tőlem.

Mivel az adatokban eltérést tapasztaltam, szíveskedjék segíteni abban, hogy ennek mi lehet az oka! Rokkantságom óta semmilyen jogviszonyt nem létesítettem, jelenleg sem dolgozom az ellátás mellett, csupán a havi rehabilitációs ellátásból áll a jövedelmem, illetve a tavaly kifizetett végkielégítésről kell az adóhatóság felé beszámolnom…

Kérdésem, hogy jól számfejtették-e a nettó végkielégítésem?Helyesen jártak-e a számfejtésnél, hogy levonták tőlem a 10 % nyugdíjjárulékot, ill. azt visszaigényelhetem-e az adóbevallás során, mivel nem rendelkeztem semmilyen jogviszonnyal?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

5 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  A volt munkáltató helyesen járt el, amikor a végkielégítés összegéből 10% nyugdíjjárulékot vont le, itt annak nincs jelentősége, hogy a tényleges kifizetéskor nem volt más jogviszonyod.

  Az általános szabályoktól eltérően a Tbj. törvény (25§) a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatottnak kifizetett járandóságokkal kapcsolatban fogalmaz meg enyhébb/külön szabályokat, de a megadott információk alapján számomra úgy tűnik, hogy Te nem minősülsz saját jogú nyugdíjasnak.

  De a késedelmi kamat az nem képez járulék alapot.

  Ha a levont szja előleg és a ténylegesen fizetendő szja között különbség van, akkor ha több adót vontak le tőled, az az adóbevallásban visszakérhető.

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Paál-Szomjas Réka

  Kedves Adószakértő!

  Közös megegyezéssel szüntettük meg a munkahelyemmel a munkaviszonyomat (GYES-ről nem vettek vissza…). Megállapították, hogy mekkora bruttó összeget utalnak el a számomra, ezzel nincs is semmi gondom, amit viszont nettó összegként megkaptam, azt keveslem. Kérem, segítsen kiszámolni, hogy mennyinek kellene lennie a nettó összegnek! (Kérhetem tételesen, hogy megértsem?)

  Az alábbiakat fizették ki nekem:
  – 26 nap szabadság
  – 30+20 nap végkielégítés
  – 3 hónap felmondási idő

  – 2 kisgyermekem van
  – 9 éve dolgoztam ott
  – 476.000 Ft a most megállapított bruttó havi fizetésem

  2.810.545 Ft a teljes bruttó összeg, amit kalkuláltak nekem.

  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel: Paál-Szomjas Réka

 3. Kovács Katalin

  2015 április 30-i hatállyal felmondja munkaviszonyomat a vállaat! E miatt a Kollektív szerződés szerint 14 hónap végkielégítést számolnak el.Ez évre 8 hónap esne.
  Kérdésem: A személyi jövedelem adót miképpen kell bevallanom 2015.év után? Egy összegben, vagy megosztva 2015 és 2016 adóévek között

 4. Bátori Lajosné

  Munkáltatóm kb 5 millió forint végkielégítést fog kifizetni részemre. Szeretném tudni milyen levonások terhelik ezt az összeget. Mennyi lesz a nettó összeg amit ténylegesen kézhez fogok kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük