Menü Bezárás

Adózás rendjével kapcsolatos kérdések

Adózási Archívum

Ezen az oldalon már lezárt kérdéseket találsz. Kérlek, további kérdéseket itt NE tegyél fel, mert nem tudom őket nyomon követni, és így itt biztosan nem kapsz választ.

A kérdésednek minden esetben nyiss új témát, ne egy másikhoz hozzászólva tedd fel. Ha nagyon releváns és kapcsolódó a kérdésed egy korábbihoz, vagy azzal kapcsolatban kérdeznél, akkor az új kérdésnél linked be ezt a releváns, korábbi adó kérdést.

Adózási kérdést feltenni, csak és kizárólag ezen az oldalon, az erre a célra létrehozott űrlapon tudsz:

Itt kérdezhetsz

9 Comments

 1. Horváth Judit

  Kedves Ágnes!
  Ha ajándékba adom a termékem mellé más termékét, akkor is kell hozzá a számla “ide-oda” mozgása vagy érdemesebb akkor 1 Ft-ért adni a terméket?
  Judit

  • PapAgi

   Kedves Judit

   Az ügyfél megajándékozás egy nagyon bonyolult, sokrétű téma adó szempontból. Azt írom le neked, hogy hogyan csináld, hogy ne kelljen plusz adót fizetned és az ajándék költségként elszámolható legyen:

   Ekkor gazdasági fogalommal nem ajándékot adsz, hanem termékben kifejezett árengedményt. Az “ajándék” nem lehet nagyobb értékű, mint a ténylegesen megvásárolt termék. A szerződésben és a számlán ne használd az ajándék szót.

   A számlázásra nagyon oda kell figyelni:

   1.) verzió (én szinte mindig így csinálom:))

   1. termék: 1,000 Ft
   2. termék (ez az ajándék): 300 Ft
   Engedmény:-300 Ft
   Fizetendő: 1,000 Ft

   2.) verzió

   1.+2. termékből álló csomag együtt: 1.000 Ft
   Fizetendő: 1,000 Ft

   És igen, kell, hogy neked is legyen számlád az adott ajándékról, mert ha nincs, az azt jelenti, hogy te is ajándékba kaptad, ami azt jelenti hogy könyvelned kellene rendkívüli bevételként a kapott ajándék piaci értékét. 1 Ft-ért semmiképp se adj terméket. A marketing kommunikációba lehet ezt ajánlani, de az adminisztráció a fentikben leírtak szerint menjen.

   Üdv,
   Pap Ágnes

 2. Horváth Judit

  Kedves Ágnes!
  Köszönöm a részletes választ.
  Amennyiben a cégem profilja teljesen más, nem lesz furcsa, ha az ajándékért kiállított számlámon marketing szolgáltatás – kell, akkor, hogy ez szerepeljen a cég tevékenységei között? – szerepel vagy mi legyen/lehet rajta cserébe az ajándékért?
  Még egyszer köszönöm a választ!
  További szép napot:)
  Judit

  • PapAgi

   Kedves Judit!

   Nem furcsa, hogy más a Te tevékenységed. És tényleg marketing tevékenységet folytatsz, mikor más termékét promózod. Adminisztráció szempontjából két külön ügylet történik. Veszel valamilyen terméket, és eladsz egy szolgáltatás. A NAV-nál egy adatlapon be kell jelenteni valamilyen marketing tevékenységet is, ennyi.

   Ez a konstrukció nem egy jogszabályi előírás, hanem egy általam kidolgozott megoldás arra, hogy minden rendbe legyen és senkinek se kelljen adót fizetnie egy ilyen ajándékozós ügyletnél.

   Üdv,

   Ági

 3. Kerezsi Attila

  Tisztelt Hölgyem!
  65. életévemet betöltött öregségi nyugdíjas vagyok, de emellett kénytelen vagyok munkát vállalni. 14 hónapja dolgozom egy cégnél,akiktől megkaptam a 11M30 “A munkáltató, kifizető összesített igazolása a 2011. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához” c. nyomtatványt. Ezen a jövedelmemen kívül csak a nyugdíjamat kapom (az is levonással terhelt). Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyomtatványt kell nekem kitölteni, hová kell küldeni, mert úgy tűnik, önadózó lettem. Nagyon szépen kérem, segítsen. Válaszát előre is köszönöm: Kerezsi Attila

  • PapAgi

   Kedves Attila!

   A 1153-as, személyi jövedelem adó bevallásáról szóló nyomtatványt kell kitöltenie és a lakóhelye szerinti regionális főigazgatósághoz elküldeni.
   Ezek felosztását és címeit itt találja:
   http://nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg/regiok

   Üdvözlettel,

   Pap Ágnes
   adószakértő

 4. Pásztor Istvánné

  Kedves Ágnes!

  Az alant leírt esethez szeretném a tanácsát kérni, melyet előre is köszönök.
  Adva van egy Írországban élő, s 7 éve ott dolgozó, adózó hölgy. (állandó magyarországi lakcíme még meg van)
  Ez az illető cikket ír és küld egy itthoni napilapnak.
  Ez után a cikk után járó honoráriumot hogyan számolják és fizetik ki részére? (nem rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal)
  Levonnak belőle mindent a hazai bérelszámolás szerint?
  Esetleg tesz egy nyilatkozatot, hogy a keletkezett jövedelem után Írországban adózik a többi jövedelmével együtt?
  A honoráriumról jövőre majd Magyarországon kell adóbevallást készíteni?

  Üdvözlettel: Margó

 5. Lakner Denes

  Ha egy értékes, kb. 5 millió Ft. értékű magyar festményt küldenék ajándékba egy nyudijjas idős barátomnak vissza Magyarországra Ausztráliából milyen és mennyi adót kellene fizetni ott baátunknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük